Förebyggande tips

Enkla tips för att minska på avfallet och din miljöpåverkan.

Ge bort kläder istället för att slänga. Det går åt 29 000 liter vatten för att producera 1 kg bomull. Istället för att slänga dina kläder, ge dem till någon bekant eller lämna till second hand. Så får de chans att värma någon annan.

Sortera matavfall, källsortera och panta. Även om vi i Sverige är bra så slänger vi ändå 100 kg mat per person och år. Det är mat för ungefär 5 300 kr om året.

Handla ekologisk och närproducerad mat. Ju fler som handlar ekologiskt desto billigare blir det. Bra för miljön, människor och djur. Bra miljöval, KRAV och Svanen är märken du bör kolla efter.

En köttfri dag i veckan. Köttindustrin står för 18 % av alla koldioxidutsläpp. Du behöver inte bli vegetarian, men det är bra att minska din konsumtion av kött.

Stäng av standby-läget. Skaffa ett grenuttag med strömbrytare som du kopplar till dina elektronikprylar. Det blir enklare att stänga av allt. Din tv är en energitjuv i standbyläge.

Drick kranvatten. Att köpa vatten på flaska är ett enormt slöseri. Om du måste ha bubblor, skaffa en kolsyremaskin så sliter du inte lika mycket på miljön.

Handla hållbart. Satsa på saker som håller länge och som du inte tröttnar på så snabbt. Att fynda på loppisar är både smart och roligt.

Använd en vattenkokare. Det går ungefär dubbelt så snabbt samt drar mindre energi än att koka vatten med en kastrull.

Ta med tygkassar till affären. Det tar cirka 450 år för naturen att bryta ner plast. Använd tygpåsar istället. Det är både mer hållbart och billigare Undvik även plastpåsar till grönsaker och frukt.

Tänk sparsamt. Börjar hudkrämen, tvålen eller yoghurten ta slut? Skär upp förpackningarna och använd allt till sista droppen. Var även sparsam med schampo så slipper du köpa nytt så ofta.

Byt till lågenergi- eller LED-lampor. Under en lågenergilampas livslängd sparar du ungefär 600 kr jämfört med om du använder en vanlig glödlampa. Släck lamporna i rum du inte använder.

Välj miljövänlig energi. Byt till miljövänlig el i ditt hus eller din lägenhet. Bor du i hus kan du även installera luftvärmepump, solenergi, bergvärme eller använda biobränslen.

Källa: http://www.reklamfritt.se/miljotips/